Elfstedenkruisje
,

Expositie ‘Op bevroren Water’

Op zondag 9 december 2012 om 14.00 uur heeft oud-wereldkampioen schaatsen Henk van der Grift de tentoonstelling ‘Op bevroren Water’ geopend in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven.  Een sfeervolle winter expositie over alles wat maar enigszins met schaatsen en ijspret te maken heeft.

De expositie omvat schaatsen en aanverwante artikelen uit de verzamelingen van de Veldhovenaar Simon Verschueren en Eindhovenaar René Diekstra. De collectie bestaat niet alleen uit unieke schaatsen en sleeën, maar omvat ook allerlei gebruiksvoorwerpen zoals schaatsstokken, ijshaken, ijszagen, kleding, buikwarmers en slijpblokken, medailles, startkaarten en souvenirs van ijstochten. Daarnaast is er een collectie reclamemateriaal zoals oude posters, etalagestukken en relatiegeschenken, catalogi, dozen en verpakkingsmateriaal te zien.  Onderdeel van de tentoonstelling is een doorlopende filmvoorstelling van historische opnames over schaatsen en ijspret.

Topstuk in de tentoonstelling zijn de schaatsen van prins Willem Alexander. De kroonprins schonk zijn schaatsen enkele jaren geleden aan verzamelaar  René Diekstra.  

Naast deze tentoonstelling zijn ook nog de tentoonstelling ‘Moeders mooiste’ te bezichtigen, over Brabantse kleding, poffers en accessoires uit de collectie Maas Rooijakker. Bovendien  een interessante historische tentoonstelling over de verwerking van textiel op basis van de museumcollectie Volksprenten Veldhoven.

Expositie ‘Op bevroren water’

zondag 9 december 2012 -zondag 17 februari 2013.

Museum ’t Oude Slot Hemelrijken 6  Veldhoven  040-2533160

[email protected] / www.museumoudeslot.nl

Geopend: woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.