Het schaatsseizoen loopt ieder jaar in de tweede helft van maart ten einde. Om volgend seizoen goed voorbereid aan de ijstrainingen te kunnen deelnemen, organiseert IJsclub Tilburg ook in de zomer een ruim aanbod aan trainingen. Voor zowel de jeugd als volwassenen, van recreant tot wedstrijdrijder, voor elke rijder is er wel een training.

Hieronder vind je een totaaloverzicht met plaats en tijdstip. Daaronder vind je per training nog extra informatie. Heb je vragen over deze trainingen, vraag het je trainer of neem contact op met de desbetreffende afdeling: Wedstrijdafdeling (voor wedstrijdrijders), Afdeling toer en recreatie (voor recreanten) of Afdeling jeugd. Als wedstrijdjeugdschaatser neem je in principe deel aan de droogtraining en bij voorkeur ook nog een inline-training. Voor baanselectie en talentengroepen ook aanvullend fietstraining, en op uitnodiging ook krachttraining (aanvullend fitness abonnement benodigd). Ben je wedstrijdschaatser in de baanselectie dan hoef je je alleen voor de fietstraining op te geven. De rest verloopt via het Gewest. Heel veel plezier deze zomer!!

Kosten en aanmelding

De kosten van de zomertrainingen staan op onze tarieven pagina. Wil je je aanmelden? Vul dan online het aanmeldingsformulier in.

Overzicht

Dag Startdatum/einddatum Tijd Doelgroep Trainer
Inline-skate-training
Maandag Start: 06-05-2024

Laatste training: 23-09-2024 Wielerbaan Pijnenburg 

18.30 – 19.30 Jeugdgroep (schaatst normaliter op zaterdag ochtend 400m baan)

Wedstrijdjeugd groep 1, 2, 3 en 4

Volwassen recreanten beginners
19:30 – 20:30 Wedstrijdjeugd  groep 5
Baanselectie Barend
Volwassen recreanten semi-gevorderden en gevorderden
Zaterdag Jonge jeugd, start 11-05-2024
Laatste training: 21-09-2024  Wielerbaan Pijnenburg
9:00-10:30 Jonge jeugd (schaatst normaliter op zaterdag ochtend)
Droog/looptraining
Dinsdag Wedstrijdafdeling start 16-04-2024

Laatste training: 24-09-2024 Atletiekbaan Attila

19:15 – 20:15 Baanselectie Barend
Wedstrijdjeugd groep 1, 2, 3,4 en 5
Jeugdgroep 12+
16-04-2024
Laatste training: 24-09-2024 Atletiekbaan Attila
19:15 – 20:30 Wedstrijdsenioren
Woensdag 08-05-2024 Laatste training: 25-09-2024 Warande: Parkeerplaats Universiteit 18:00 – 19:00 Jonge jeugd (schaatst normaliter op zaterdag ochtend)  
Nog niet mogelijk voor in te schrijven. 19.00 – 20.30 Volwassen recreanten
Krachttraining
Donderdag n.n.b. 19:00 – 20:30 Baanselectie en groep 4-5 op uitnodiging
Vrijdag 10-05-2023 Laatste training: 27-09-2024 Wielerbaan Pijnenburg 18:00 – 19:00 Beginnende fietsers (wedstrijd)jeugd, groep 3
10-05-2024 Laatste training: 27-09-2024 Wielerbaan Pijnenburg 19.00 – 20.30 Wedstrijdgroep 4 en 5
Baanselectie Barend

Inline-skaten/skeeleren

Inline-skaten kleine jeugd (6 t/m 12 jaar)

Inline-skaten is niet alleen erg gaaf, maar het lijkt ook veel op schaatsen. Het is een goede manier om in de zomer te trainen. Kinderen skaten misschien al vaker op een nabijgelegen plein of op de stoep, maar ze leren meer door dit op een baan te doen. Samen met de trainers van IJsclub Tilburg wordt er elke week op een speelse manier gewerkt aan de techniek. Het enige wat je nodig hebt zijn skeelers/inline-skates en een helm (verplicht vanwege veiligheid). Daarnaast raden wij sterk aan gebruik te maken van pols-, elleboog- en kniebescherming. Als je nog inline-skates gaat kopen, vraag dan advies aan de trainer. Meer informatie vind je op deze speciale pagina over skeelermateriaal. Bij regen gaat de training door. Er wordt dan niet geskeelerd vanwege de veiligheid maar er is dan droogtraining. Kom dus op sportschoenen naar de training.

Inline-skaten voor recreanten

De training is bedoeld om in een leuke groep, onder leiding van één van onze trainers, je techniek te verbeteren, zodat we volgend seizoen beter beslagen ten ijs kunnen komen. Tegelijkertijd onderhouden we de conditie. De deelnemers zullen we zoveel mogelijk in groepen op niveau indelen. Bij het aanmelden kun je aangeven of je beginner of gevorderde bent.

Inline-skaten voor midjeugd en wedstrijdjeugd

Deze training is bedoeld voor leden van de midjeugd, rijders die komend seizoen naar de wedstrijdgroep gaan en wedstrijdrijders, die de ambitie hebben hun schaatstechniek verder te verbeteren om zo nog beter (en harder) te schaatsen. De trainingen kennen verschillende trainingsvormen, die je ook van het schaatsen kent, waarbij de nadruk op de schaatstechniek ligt. In een leuke groep verbeter je zo je techniek, zodat we volgend seizoen beter beslagen ten ijs komen. Als je nog inline-skates gaat kopen, vraag dan advies aan je trainer.

Droogtraining en looptraining

Droogtraining kleine jeugd

De droogtraining voor de kleine jeugd is de voorbereiding op het schaatsseizoen. De training is een combinatie van coördinatie, techniek,  snelheid en lenigheid. Er zijn heel veel manieren om dit op een leuke manier te verbeteren. Dat trainen we met sprongen en veel schaatsspecifieke oefeningen. Er wordt vrij weinig (hard)gelopen. We verzamelen op het parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg.

Droog/Looptraining volwassen recreanten

Deze training is bedoeld voor leden van IJsclub Tilburg, die met elkaar de conditie op peil willen houden onder leiding van een looptrainer. In de periode van half april t/m eind september zal gewerkt worden aan de conditie, lenigheid, rompstabiliteit, kracht en techniek. Lopen zal een wezenlijk onderdeel uit maken van de trainingen, maar zal altijd gedaan worden in korte afwisselende blokken, zodat dit voor iedereen vol te houden is. Lopen is in de trainingen geen doel maar een middel om de conditie op te bouwen. Deze trainingen zullen rustig opgebouwd worden, waarbij gekeken wordt naar het niveau van de groep en waarbij iedereen met een basisconditie in staat moet zijn om aan te sluiten. Naarmate de trainingen vorderen, zullen de oefeningen specifieker worden voor het schaatsen, zodat iedereen weer goed voorbereid in oktober aan de trainingen op het ijs kan beginnen. We verzamelen op het parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg.

Droogtraining midjeugd en wedstrijdjeugd

De droogtraining voor de midjeugd en wedstrijdjeugd is de voorbereiding op het schaatsseizoen. De training is een combinatie van coördinatie, techniek, kracht, snelheid en lenigheid. Er zijn heel veel manieren om dit op een leuke manier te verbeteren. Dat trainen we met sprongen en veel schaatsspecifieke oefeningen. Er wordt vrij weinig (hard)gelopen. Je hebt niets anders nodig dan een paar goede (hard)loopschoenen (geen tennis- of gymschoenen). Dit om de kans op blessures te verkleinen. Vanaf  komend seizoen zijn een groot deel van de jeugdwedstrijd-droogtrainingen op de Atletiekbaan van Attila. De wedstrijdjeugd traint op dinsdag van 19:00 uur tot 20:30 uur.  (in nader overleg met de trainers). Zie hiervoor bovenstaande tabel. De (combi-)midjeugd traint op woensdag in de Warande.

Voorheen hadden we de eerste dinsdag/woensdag van de maanden juni, juli, augustus en september in de Drunense Duinen een training. Dit seizoen bekijken we nog of dit haalbaar is, We parkeren en verzamelen dan bij Restaurant Bosch en Duin, Oude Bossche Baan, Udenhout.

Droogtraining voor wedstrijdsenioren

Deze training is bedoeld voor senioren die de ambitie hebben om volgend seizoen wedstrijden te rijden en hier de basis willen leggen voor de winter. De training bestaat uit een combinatie van coördinatie, techniek, kracht en snelheid. Er zijn heel veel manieren om deze kwaliteiten op een leuke manier te verbeteren. Dat trainen we met diverse sprongen en schaatsoefeningen. Er wordt vrij weinig (hard)gelopen. Je hebt niets anders nodig dan een paar goede (hard)loopschoenen (geen tennis of gymschoenen). Dit om de kans op blessures te verkleinen.

Fietstraining

Voor wedstrijdschaatsers uit baan- en clubselectie en talentengroep die in het bezit zijn van een racefiets is er op vrijdagavond op de wielerbaan in de Reeshof een fietstraining. De training staat in het teken van het verbeteren van de conditie, maar ook het verbeteren van je fietstechniek. Door verschillende oefeningen, sprintjes, tijdrit, slalom-rijden wordt op verschillende manieren je fietstechniek en conditie verbeterd, zodat je straks op de schaats persoonlijke records kunt rijden. Ook is er een fietstraining voor beginnende jeugd(wedstrijd) rijders. Evt is een racefiets te huren bij TWC pijnenburg. Wil je hier meer informatie over stuur dan een mail naar [email protected]  We verzamelen op de Wielerbaan. Een helm is verplicht!