Het schaatsseizoen loopt ieder jaar in de tweede helft van maart ten einde. Om volgend seizoen goed voorbereid aan de ijstrainingen te kunnen deelnemen, organiseert IJsclub Tilburg ook in de zomer een ruim aanbod aan trainingen. Voor zowel de jeugd als volwassenen, van recreant tot wedstrijdrijder, voor elke rijder is er wel een training.

De zomertrainingen eindigen allemaal in de week van 27 september. Onderin het schema staat de einddatum per training.

Hieronder vind je een totaaloverzicht met plaats en tijdstip. Daaronder vind je per training nog extra informatie. Heb je vragen over deze trainingen, vraag het je trainer of neem contact op met de desbetreffende afdeling: Wedstrijdafdeling (voor wedstrijdrijders), Afdeling toer en recreatie (voor recreanten) of Afdeling jeugd.

Als wedstrijdjeugdschaatser neem je in principe deel aan de droogtraining en bij voorkeur ook nog een inline-training. En/of krachttraining en fietstraining voor baan- en clubselectie en talentengroep. Ben je wedstrijdschaatser in de baanselectie dan hoef je je alleen voor de fietstraining op te geven. De rest verloopt via het Gewest. Ben je wedstrijdschaatser in de groep van Geert en neem je deel aan de krachttrainingen, vergeet dan niet bij de Gemeente het fitness-abonnement af te nemen. Gebruik daarvoor het volgende formulier.

De groepsindelingen worden gemaild aan alle potentiële jeugdschaatsers. De senioren krijgen een week voor de start bericht vanuit de TC over de groepsindeling. Heel veel plezier deze zomer!!

Kosten en aanmelding

De kosten van de zomertrainingen bedragen € 20 per soort training voor jeugd en € 35 voor volwassenen.

Wil je je aanmelden? Vul dan online het aanmeldingsformulier in.

Overzicht

Dag Startdatum/einddatum Tijd Doelgroep Trainer Locatie
Inline-skate-training Neem bij alle trainingen voldoende drinken mee!
Maandag 12-04-2021

Laatste training: 27-09-2021

17.30- 18.30 Kleine jeugd recreatief en wedstrijdgericht (schaatst normaliter op zaterdag ochtend) Bernice, Co, Frans Jolene, Hugo Wielerbaan Pijnenburg (ouders worden ivm corona uitsluitend tijdelijk op de baan toegelaten om de kinderen de skeelers aan te doen)
Wedstrijdjeugd 4a en 4b Ruud
Jeugdgroep Co
18.30 – 19.30 Wedstrijdjeugd 2 en 3  Ruud en Daan
Volwassen recreanten beginners / semi-gevorderden Peter en Jos
19:30 – 20:30 Wedstrijdjeugd 1 Geert
Baanselectie Barend
Volwassen recreanten gevorderden Richard, Maaike en Gerard
Droog/looptraining
Dinsdag 13-04-2021

Laatste training: 28-09-2021

19:15 – 20:30 Baanselectie Barend Atletiekbaan Attila
Wedstrijdjeugd 4a en 4b Ramon
Wedstrijdjeugd 2 en 3 Frank
Wedstrijdjeugd 1 Geert
19:15 – 20:30 Wedstrijdsenioren Kristel
Woensdag 14-04-2021

Laatste training: 22-09-2021

18:00 – 19:00 Kleine jeugd recreatief en wedstrijdgericht (schaatst normaliter op zaterdag ochtend) Martijn, Jolene, Qian, Anil Warande: Parkeerplaats Universiteit
Laatste training: 29-09-2021 19.00 – 20.30 Volwassenen, recreanten en oudere jeugd (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen)  Wenzel
Krachttraining
Donderdag 15-04-2021 19:00 – 20:30 Baanselectie Barend T-kwadraat
Fietstraining
Vrijdag 16-04-2021

Laatste training: 24-09-2021

18:00 – 19:00 Beginnende fietsers (wedstrijd)jeugd, wedstrijdgroepen 4a-4b, 3 en 2 Jaco en Leon Wielerbaan Pijnenburg
19.00 – 20.30 Wedstrijdgroep 1 Geert
Baanselectie Barend

Inline-skaten/skeeleren

Inline-skaten kleine jeugd (6 t/m 12 jaar)

Inline-skaten is niet alleen erg gaaf, maar het lijkt ook veel op schaatsen. Het is een goede manier om in de zomer te trainen. Kinderen skaten misschien al vaker op een nabijgelegen plein of op de stoep, maar ze leren meer door dit op een baan te doen. Samen met de trainers van IJsclub Tilburg wordt er elke week op een speelse manier gewerkt aan de techniek.

Het enige wat je nodig hebt zijn skeelers/inline-skates en een helm (verplicht vanwege veiligheid). Daarnaast raden wij sterk aan gebruik te maken van pols-, elleboog- en kniebescherming. Als je nog inline-skates gaat kopen, vraag dan advies aan de trainer. Meer informatie vind je op deze speciale pagina over skeelermateriaal.

Bij regen gaan de trainingen niet door, want het is niet veilig op een natte baan.

  • Er is geen training tijdens vakantie (nader te bepalen in overleg met de trainers)

Inline-skaten voor recreanten

De training is bedoeld om in een leuke groep, onder leiding van één van onze trainers, je techniek te verbeteren, zodat we volgend seizoen beter beslagen ten ijs kunnen komen. Tegelijkertijd onderhouden we de conditie. De deelnemers zullen we zoveel mogelijk in groepen op niveau indelen. Bij het aanmelden kun je aangeven of je beginner of gevorderde bent.

Inline-skaten voor midjeugd en wedstrijdjeugd

Deze training is bedoeld voor leden van de midjeugd, rijders die komend seizoen naar de wedstrijdgroep gaan en wedstrijdrijders, die de ambitie hebben hun schaatstechniek verder te verbeteren om zo nog beter (en harder) te schaatsen. De trainingen kennen verschillende trainingsvormen, die je ook van het schaatsen kent, waarbij de nadruk op de schaatstechniek ligt. In een leuke groep verbeter je zo je techniek, zodat we volgend seizoen beter beslagen ten ijs komen. Als je nog inline-skates gaat kopen, vraag dan advies aan je trainer.

Droogtraining en looptraining

Droogtraining kleine jeugd

De droogtraining voor de kleine jeugd is de voorbereiding op het schaatsseizoen. De training is een combinatie van coördinatie, techniek,  snelheid en lenigheid. Er zijn heel veel manieren om dit op een leuke manier te verbeteren. Dat trainen we met sprongen en veel schaatsspecifieke oefeningen. Er wordt vrij weinig (hard)gelopen.

We verzamelen op het parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg.

Droog/Looptraining volwassen recreanten

Deze training is bedoeld voor leden van IJsclub Tilburg, die met elkaar de conditie op peil willen houden onder leiding van een looptrainer. In de periode van half april t/m eind september zal gewerkt worden aan de conditie, lenigheid, rompstabiliteit, kracht en techniek. Lopen zal een wezenlijk onderdeel uit maken van de trainingen, maar zal altijd gedaan worden in korte afwisselende blokken, zodat dit voor iedereen vol te houden is. Lopen is in de trainingen geen doel maar een middel om de conditie op te bouwen.

Deze trainingen zullen rustig opgebouwd worden, waarbij gekeken wordt naar het niveau van de groep en waarbij iedereen met een basisconditie in staat moet zijn om aan te sluiten. Naarmate de trainingen vorderen, zullen de oefeningen specifieker worden voor het schaatsen, zodat iedereen weer goed voorbereid in oktober aan de trainingen op het ijs kan beginnen. De training wordt verzorgd door Wenzel Zeegers

We verzamelen op het parkeerterrein van de Universiteit van Tilburg.

Droogtraining midjeugd en wedstrijdjeugd

De droogtraining voor de midjeugd en wedstrijdjeugd is de voorbereiding op het schaatsseizoen. De training is een combinatie van coördinatie, techniek, kracht, snelheid en lenigheid. Er zijn heel veel manieren om dit op een leuke manier te verbeteren. Dat trainen we met sprongen en veel schaatsspecifieke oefeningen. Er wordt vrij weinig (hard)gelopen. Je hebt niets anders nodig dan een paar goede (hard)loopschoenen (geen tennis- of gymschoenen). Dit om de kans op blessures te verkleinen.

Vanaf  komend seizoen zijn een groot deel van de jeugdwedstrijd-droogtrainingen op de Atletiekbaan van Attila. De wedstrijdjeugd traint op dinsdag van 19:00 uur tot 20:30 uur.  (in nader overleg met de trainers). Zie hiervoor bovenstaande tabel.

De (combi-)midjeugd traint op woensdag in de Warande.

De intentie is aanwezig om de eerste dinsdag/woensdag van de maanden juni, juli, augustus en september in de Drunense Duinen te trainen.
Dit vindt plaats in overleg met de trainers dus stem vooraf altijd even met je trainer af waar de training gehouden wordt. Dit zijn de voorlopige data.

  • data nog niet bekend

We parkeren en verzamelen dan bij Restaurant Bosch en Duin, Oude Bossche Baan, Udenhout.

Droogtraining voor wedstrijdsenioren

Deze training is bedoeld voor senioren die de ambitie hebben om volgend seizoen wedstrijden te rijden en hier de basis willen leggen voor de winter. De training bestaat uit een combinatie van coördinatie, techniek, kracht en snelheid. Er zijn heel veel manieren om deze kwaliteiten op een leuke manier te verbeteren. Dat trainen we met diverse sprongen en schaatsoefeningen. Er wordt vrij weinig (hard)gelopen. Je hebt niets anders nodig dan een paar goede (hard)loopschoenen (geen tennis of gymschoenen). Dit om de kans op blessures te verkleinen.

Fietstraining

Voor wedstrijdschaatsers uit baan- en clubselectie en talentengroep die in het bezit zijn van een racefiets is er op vrijdagavond op de wielerbaan in de Reeshof een fietstraining. De training staat in het teken van het verbeteren van de conditie, maar ook het verbeteren van je fietstechniek. Door verschillende oefeningen, sprintjes, tijdrit, slalom-rijden wordt op verschillende manieren je fietstechniek en conditie verbeterd, zodat je straks op de schaats persoonlijke records kunt rijden.

Ook is er een fietstraining voor beginnende jeugd(wedstrijd) rijders. Evt is een racefiets te huren bij TWC pijnenburg. Wil je hier meer informatie over stuur dan een mail naar [email protected] 

We verzamelen op de Wielerbaan.
Een helm is verplicht!