Het zomerseizoen breekt aan dus het is weer tijd om te gaan skeeleren! WE krijgen wel eens vragen over onze skeelerlessen en wat het verschil is met inlineskaten, daarom hieronder een korte introductie. Skeeleren op snelheid is grote afstanden afleggen en met inline-skaten ben je gericht op stunts en tricks.

Skeeleren kun je naast op de openbare weg of fietspad ook op speciale skeelerbanen doen, zoals bij onze trainingen. Skeeleraars kun je ook herkennen aan de kenmerkende houding, diep zitten, zoals we die van het schaatsen kennen, terwijl skaters meestal rechtop rijden.

Doordat de vorm en het gebruikte materiaal van zowel skeelers als inline-skates de afgelopen jaren verder naar elkaar toe is gegroeid is er steeds meer onduidelijkheid gekomen over wanneer je nou skeelert en wanneer je skate. Zo kun je tegenwoordig prima skeeleren op inline-skates. Veel mensen vinden de hoge en harde schoen van skates ook prettiger vanwege de steun rond de enkels, hierdoor kun je lange ritten maken zonder pijnlijke enkels.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Skeelers hebben 4 of 3 grotere wielen(100, 110, 125 mm) voor grote snelheden
    inline-skates hebben 4 kleinere wielen (64, 72, 76 mm) en deze wielen zijn wat platter.
  • Skeelers hebben meestal een lage (thermoplastische) schoen zoals bij schaatsen.
    Inline-skates hebben een hoge schoen voor stevigheid rond de enkels.
  • Met skeelers kun je remmen met bijvoorbeeld een T-Stop .
    Inline-skates hebben meestal een remblokaan de achterkant van de (rechter) skate.
  • De frames van skeelers zijn langer dan die van skates.

Of je het nou skeeleren of inline-skaten wil noemen is niet belangrijk, het plezier dat je ervaart tijdens het beoefenen van deze prachtige sport is veel belangrijker.

Skeeleren is een goede manier om in de zomer de vaardigheden van onze leden op peil te houden en zelfs te versterken. Kinderen skaten misschien al vaker op een nabijgelegen plein of op de stoep, maar samen met de trainers van IJsclub Tilburg wordt er elke week op een speelse manier gewerkt aan de techniek en kracht. Voor de training zijn skeelers of inline-skates een helm. Daarnaast raden wij sterk aan gebruik te maken van pols-, elleboog- en kniebescherming. IJsclub Tilburg verhuurt geen skeelers/inline-skates.

Skeelers of inline skates

IJsclub Tilburg heeft geen skeelers te huur, maar we hebben wel wat tips voor huur of aanschaf. Kies voor een hoge schoen als je schaatsen ook een hoge schoen hebben. Als je met een lage schoen schaatst, zorg dan ook voor skeelers met een lage schoen.

Het plezier staat of (letterlijk) valt bij skeeleren ook met soepel draaiende wieltjes.  Controleer dus zeker bij kinderen of er geen zand of viezigheid de wieltjes afremt.

De keus voor Skeelers of Inline-skates is persoonlijk.

Inline-skates geven een goede steun en de kleine wielen zorgen voor balans op de skates. Sommige inline skates zijn verstelbaar in meerdere maten. Dat is makkelijk voor kinderen die snel groeien. Draag je bij het schaatsen een hoge schoen of combinoren? Kies dan inline skates met een hoge schoen. Prijzen voor deze skates lopen zeer uiteen, maar het belangrijkste is dat de skate goed zit en niet te groot of te klein is.

Als je goed kunt rijden op inline skates of zelf al met een lage schoen schaatst, kun je overstappen naar skeelers. Skeelers hebben drie tot vier wielen en geen remblokje. Door de grotere wielen ben je minder wendbaar, ook heb je meer kracht nodig dan bij inline skates.

We raden aan zo dun mogelijke sokken te dragen. Het beste zijn de zogenaamde sportsokken zonder gestikte randen bij de tenen, dit om drukplekken te voorkomen.  Een alternatief voor sokken zijn de footies. Dit zijn sokken waar de tenen vanaf geknipt zijn.