20160610 101903

Voorlichtingsbijeenkomst: Efficiënt en veilig sporten met sporttesten

20160610 101903Sporten moet veilig zijn. Trainen wil je op een efficiënte manier doen. Daarom organiseerden we op 21 juni samen met het Sportmedisch centrum een voorlichting over sportmedische tests. Er is gesproken over het aanbod uitgebreide kracht-, stabiliteit- en conditietesten. Operationeel manager Evelien Geurts, Sportfysiotherapeut Freek Snels en SportArts Hilde Joosten  namen het woord. Het doel is dat we als trainers van de 2 groepen met de testresultaten aan de slag te gaan. Want deze testresultaten geven inzicht in verbeterpunten waardoor het maximale resultaat uit de training en de sporter gehaald kan worden. 

 

De onderwerpen van de bijeenkomst

Gesproken werd over het hoe en waarom van het groot sportmedisch onderzoek, de smartscan en de stabiliteitstest. 

20160610 101401

De verschillende onderzoeken

Het Sportmedisch Centrum lichtte de diverse onderzoeken toe

Stabiliteitstest en smartscan

In de stabiliteitstest en smartscan worden de lichaamsstabiliteit en de kracht gemeten. Stabiliteit wordt bepaald door de kleine spieren die zich in het centrum van het lichaam bevinden. Wanneer deze stabiliteit onvoldoende is, kunnen blessures ontstaan. De test legt de risico’s bloot en op basis daarvan worden trainingsadviezen opgesteld.

Sportmedisch onderzoek, fietstest met ademgasanalyse

In het groot sportmedisch onderzoek vindt onder andere een fietstest plaats met ademgasanalyse. Dit is een zeer uitgebreide test van het uithoudingsvermogen door de sportarts waarbij de maximale zuurstofopnamecapaciteit, het omslagpunt en trainingszones bepaald worden. Na de test weet je waar de zwakke schakel zit: In het hart, de longen of de spieren. Met deze meetresultaten kunnen schema’s opgesteld worden. Het is van belang dat de sporter daarna met een hartslagmeter gaat werken.

Wingate test

De Wingate test is een test die het anaerobe sprintvermogen meet. Erg interessant voor renners die informatie willen over hun spintkwaliteiten. Deze test is niet behandeld maar wel mogelijk op het SMC. 

Wil je meer weten of wil je een test afnemen?

20160610 102444